Bifokala linser

Med åldern så kommer synen att försämras allt mer. Denna förändring är helt naturlig och drabbar oss alla, mer eller mindre, förr eller senare. Det kallas för ålderssynthet, eller presbyopi, och det innebär att musklerna i ögat försvagas stegvis. Den fokuserande linsen i ögat, kristallinsen, blir allt stelare och allt mindre elastisk.

Köp dina kontaktlinser online, klicka här!

Det yttrar sig framförallt i att man måste ha glasögon när man läser. Från fyrtio års ålder börjar försämringen och vid en ålder av femtio år brukar de flesta människor behöva läsglasögon. Det spelar ingen roll om man har haft perfekt syn som barn och ung, ålderssynthet uppstår ändå för de allra flesta personer. Även om man varit översynt som ung kan man bli närsynt som äldre.

Som tur är så kan ålderssynthet korrigeras på samma sätt som alla andra typer av synfel. Det finns olika sätt att korrigera, till exempel genom bifokala linser, progressiva linser eller progressiva glasögon. Problemet vid ålderssynthet är att ögat får allt svårare att ställa om sin från syn på långt håll till seende på nära håll. Därför krävs det att glasögonen, eller kontaktlinserna om man föredrar sådana, har en teknik som underlättar omställningen.

Progressiva glasögon är vanligt att man använder. Då har man ett litet område i själva glaset som man använder när man ska läsa eller se saker på nära håll. Resten av glasögat kan användas för att se på långt håll. Oftast så får man titta lite uppåt om man ska se något som är långt borta, medan man får titta neråt om man vill se något som finns nära. Progressiva linser fungerar på samma sätt. Om man tittar i linsens övre kant så ser man bra på långt håll och om man tittar genom linsens undre kant så ser man bra för att läsa eller se saker på nära håll.

Multifokala linser är ett annat alternativ för att korrigera ålderssynthet. Dessa har också två fält med olika styrka. Tack vare linsernas slipning så kan man både se bra på långt håll och på nära håll. Funktionsmässigt så fungerar det som läsglasögon, att man kan se på nära eller långt håll beroende på hur man tittar genom linsen. Bifokala linser har två fält med olika styrka. Trifokala linser har tre fält, ett för att se på långt håll, ett för att se på nära håll samt ett tredje fält för seende på mitt-emellan-avstånd.

Bifokala linser finns som endagslinser, månadslinser och dygnetruntlinser, precis som linser för andra typer av synfel. Skötseln och hanteringen av linserna beror på vilken typ man väljer. Väljer man endagslinser så sätter man i dem på morgonen och bär dem under dagen. På kvällen tar man ur dem och kastar dem, för att sedan öppna en ny förpackning och sätta i ett par helt nya linser dagen därpå. Dessa linser är bekväma och fräscha och passar framförallt de som inte vill ha linser varje dag, eller som har extra torra och känsliga ögon. Månadslinserna sätter man också i på morgonen och tar ut på kvällen.

Men istället för att kasta dem så rengör man dem med en speciell linsvätska och sedan förvarar man dem i ett linsetui med linsvätska i under natten. Dagen därpå sätter man i samma linser igen. Dessa linser är det mest prisvärda alternativet för dig som vill kunna använda linser varje dag. Dygnetruntlinser är ett nyare alternativ. Dessa sätter man i och sedan kan man ha dem dygnet runt i upp till en månad utan att behöva ta ur dem eller rengöra dem.

Till skillnad från månadslinserna så kräver de alltså ingen skötsel. Dock är det inte alla människor som klarar av att ha dem en hel månad i sträck, utan bara kanske ett par veckor. När du ska prova ut linser så kan du rådgöra med din optiker för att få det bästa alternativet just för dig.