Endagslinser

Förutom månadslinser så är endagslinser den mest populära varianten av linser. Endagslinserna är nog också de mest bekväma linserna, eftersom de bara används under en dag och sedan slängs dem. Vanliga månadslinser används också på dagtid, men när man har tagit ur dem så rengörs dem med linsvätska och sedan förvaras dem i ett litet linsetui fyllt med linsvätska under natten, för att sedan sättas i på nytt dagen därpå.

Köp dina kontaktlinser online, klicka här!

Endagslinserna använder du också under dagtid, men istället för att rengöra dem så slänger du dem. På natten sover du utan linser och när du vaknar på morgonen dagen efter så öppnar du helt enkelt en ny förpackning med linser och sätter i dem istället.

Den största fördelen med endagslinserna är förstås fräschheten. Du har ständigt ett par nya och rena linser. För dina ögon är detta det bästa, eftersom det förstås minskar risken för infektioner och irritationer. Dessutom minskar du risken att bakterier, smuts och beläggningar lägger sig på linserna och försämrar synskärpan.

De andra vanliga typerna av linser är dels månadslinser och dels dygnet runt linser. Månadslinserna passar de flesta, de kan korrigera fler synfel än vad glasögon kan korrigera. De är också ofta billigare än de andra sorters linser som finns på marknaden. Men då krävs det att man kan sköta om dem. Det krävs noggrann rengöring av månadslinser för att de ska kunna hålla sig fräscha och oskadda ända tills månadens slut, trots en daglig användning.

Dygnet runt linserna har en stor fördel och det är att man kan sätta i dem och sedan kan de användas upp till trettio dagar, utan att man behöver ta ut dem och rengöra dem. Nackdelen är dock att de inte är lika billiga som de andra typerna plus att de inte passar alla människor. En del får nämligen irriterade och torra ögon när de har haft linserna dygnet runt i ett par veckor. Det är inte alltid de fungerar att ha i en hel månad, och då måste man komplettera med glasögon eller endagslinser.

Idag kan endagslinserna korrigera de flesta synfelen. Det gör att de passar för de allra flesta människor. Endagslinserna är dessutom de bästa för barn och tonåringar, eftersom de slipper sköta om linserna. Annars är det lätt hänt att barnen fuskar med rengöringen, med irritation och infektioner som följd. Endagslinserna är också bra för äldre personer som kanske har svårt att se och svårt att kunna rengöra linserna. Dessutom fungerar förstås endagslinser riktigt bra för de personer som har extra känsliga och torra ögon.

Endagslinser fungerar bra också i synnerhet för dem som inte vill använda linser precis varje dag. Den som brukar använda glasögon till vardags, men som ändå vill ha möjlighet att använda linser till fest och fint har ett bra alternativ i endagslinserna. Då har man alltid fräscha linser den dag man vill använda linser istället för glasögonen.

För den som lever ett aktivt liv med resor, idrottande, festande och så vidare så är också endagslinser ett mycket bra alternativ eftersom man aldrig är i behov av att kunna rengöra linserna. Även om man är på resande fot utan tillgång till vatten eller om man är på resa i främmande land där hygienen är bristfällig så kan man använda sina linser och då slipper man vara beroende av glasögon.