Kontakt linser

Kontakt linser börjar bli ett allt mer populärt alternativ till glasögon. Fördelarna med kontaktlinser är att i stort vem som helst kan använda dem och att de är så bekväma, till och med mer bekväma än att ha glasögon. De kan korrigera fler varianter av synfel än vad vanliga glasögon kan. Dessutom är de enkla att sätta in och ta ut. Skötseln är inte särskilt svår och inte är linser så mycket dyrare än glasögon heller.

Köp dina kontaktlinser online, klicka här!

I stort sett så kan vem som helst bära kontakt linser. Linser är så enkla att sköta om att även tonåringar klarar av det. Yngre barn kan däremot inte använda linser, även fast det inte finns någon nedre åldersgräns. När barnet är tillräckligt gammalt för att kunna sköta om linserna så är barnet även tillräckligt stort för att kunna bära linser istället för glasögon. Framförallt så krävs det att man är noga med hygienen när man sätter i, tar ur och rengör linserna. Klarar man bara av det, samt att sätta i och ta ur linserna så är det inga problem.

Att sätta in kontakt linser är inte svårt alls egentligen. Tänk bara på att ha god hygien. Tvätta händerna innan du sätter in linserna. Det är inte bra att använda tvål som är parfymerad. Torka dig gärna på en luddfri handduk efteråt. När du ska sätta in linserna så ska du använda fingertopparna. Långa naglar kan skada både ögat och linsen, så bäst är att ha korta naglar. Undvik att röra själva linsen med naglarna. Innan du sätter i linsen bör du kolla så att linsen är fri från smuts och skador. För att sätta i linsen placerar du den på antingen ditt långfinger eller ditt pekfinger.

Med samma hand drar du ner ditt undre ögonlock. Den andra handen använder du för att hålla upp det övre ögonlocket. Titta på linsen, eller i en spegel och för linsen till pupillen. Släpp taget om ögonlocket och blinka några gånger. Du ska inte gnugga dit i ögat efteråt, men om det känns som att linsen sitter dåligt så kan du stänga ögat och försiktigt rulla med ögat, alltså titta åt olika håll tills linsen glider rätt i ögat.

För att ta ut linsen gör du på samma sätt, fast i motsatt ordning. Titta uppåt. Håll ned ditt undre ögonlock samtidigt som du för linsen till nedre delen av ögat genom att använda långfingret eller pekfingret. Sedan nyper du försiktigt tag i linsen med tummen och pekfingret. Plocka ut linsen med varsam hand och försök undvika att böja eller vika linsen.

Skötseln av kontakt linser beror på vilken typ av linser du har. Endagslinser använder du under en enda dag, precis som namnet beskriver. När du använt dem färdigt tar du ut linsen och kastar dem. Månadslinser kan användas under dagtid i upp till en hel månad. Det betyder att du tar ut dem varje kväll, rengör dem med linsvätska och låter dem ligga i ett linsetui under natten. På morgonen sätter du i dem igen.

Så håller du på varje dag under en månad, därefter slänger du linserna och tar en ny förpackning. Det finns också något som kallas för dygnet runt-linser. Dessa kan du använda dygnet runt i upp till en hel månad. Du kan alltså till och med sova med linserna på. När månaden är över så tar du ut linserna, slänger dem och öppnar en ny förpackning med dygnet runt-linser.