Linser

Den allra första kontaktlinsen tillverkades 1887. A.E Fick hette mannen som lyckades utveckla den första kontaktlinsen. Han bodde i Schweiz och skapade den första kontaktlinsen i glas. Dock nådde den linsen aldrig marknaden eftersom den var alldeles för obekväm. Dessutom var den linsen inte särskilt säker.

Köp dina kontaktlinser online, klicka här!

Det kan vara väldigt farligt att använda glas i ögat, tänk om man skulle få ett slag mot ögat så att linsen går sönder. Det kan få förödande konsekvenser för synen. Men den första kontaktlinsen banade däremot väg för nya sätt att utveckla kontaktlinser. De första linserna kom ut på marknaden under 1940-talet och började då säljas till privatpersoner, till vanliga människor som hade tröttnat på sina glasögon.

De såg inte riktigt ut som dagens linser. De täckte hela ögat, inte som dagens linser som bara täcker själva irisen. Man hade slutat använda glas som material, men istället var linsen tillverkad i plexiglas. Det gjorde förvisso att linserna var något mindre obekväma än föregångaren i glas, men lika bekväma som dagens tunna, smidiga linser var de ju inte. Dessutom var de så dyra att väldigt få personer hade råd med dem i praktiken. Först på 1950-talet kom de första kontaktlinserna som massproducerades och kunde köpas och användas av vem som helst. Efter dess så har linserna utvecklats mer och mer och nya trender har uppstått.

Fler och fler använder sig av linser idag istället för glasögon. Dagens linser är så tunna och bekväma att det knappt märks att de sitter i ögat. Dessutom kan man idag korrigera fler synfel med hjälp av linser än med glasögon. De som tycker om att idrotta och simma uppskattar linserna eftersom de är mycket smidigare än glasögon. Det finns kontaktlinser som passar för alla människor, oavsett vilket synfel man har. Oavsett om man är närsynt, översynt, ålderssynt eller har ett brytningsfel så finns det linser som passar. Linser är enkla att sätta in och ta ut och skötseln är inte särskilt svår.

Det finns både endagslinser och dygnet runt linser. En dags linserna används under en dag och slängs sedan. Fördelen med dessa är förstås att det är enkelt och smidigt. Nackdelen är dock att det blir dyrare än andra typer av linser. Det passar bra för dig som använder glasögon i vanliga fall, men vill ha linser ibland, kanske till fest, eller till dig som inte behöver linser så ofta. Månadslinser kan användas i upp till en månad. Då sätter man i dem på morgonen och tar ut dem på kvällen. Då rengör man dem och förvarar dem i en linsburk med linsvätska i. Numera finns det även dygnet runt linser. Dessa kan man ha i ögat dygnet runt, för att sedan ta ur dem efter en månads användning.

Den senaste trenden är att använda linser för kosmetiska ändamål. Man kan använda dem för att dölja en skönhetsmiss på själva irisen. Eller för att ha möjlighet att byta ögonfärg. Det finns också något som kallas för crazy linser. Det är linser som har speciella färger, mönster eller specialeffekter och som är tänkta att använda bara någon gång ibland, vid speciella tillfällen. Färgade linser och linser till kosmetiska ändamål finns både med och utan styrka.