Linsvätska

För dig som har månadslinser så krävs det att du lär dig sköta om dina linser. Det är viktigt med en god hygien och en del av den dagliga skötseln är linsvätskan. Om du istället använder endagslinser så tar du helt enkelt ut dem på kvällen och slänger dem, sedan tar du ett nytt par linser dagen efter istället.

Köp dina kontaktlinser online, klicka här!

Då krävs ingen skötsel av linserna överhuvudtaget. Nackdelen är att dessa linser oftast är dyrare. Om du använder dig av den nya typen av linser, dygnet runt linser så fungerar användandet precis som om du använder endagslinser, fast du kan ha dem i under en längre period och till och med sova med linserna i. Då sätter du i ett par linser och sedan kan de användas ända upp till trettio dagar i sträck utan att ta ut linserna.

När det är dags för att ta ut dem så slängs de och sedan sätter du helt enkelt i ett nytt par. Inte heller där är det någon skötsel av linserna. Nackdelen med dygnet runt linser är dock samma som för endagslinser, de är oftast dyrare än vanliga månadslinser. Dessutom är det inte alla människor som kan använda dygnet runt linser. Denna nyare typ av linser passar nämligen inte riktigt alla ännu.

Om du har månadslinser så sätter du i dem på morgonen och bär dem under dagen. På kvällen, innan du ska sova så tar du ut linserna. Därefter rengör du dem och förvarar linserna i ett linsetui under natten. Nästa morgon sätter du i linserna igen. En viktig del i rengöringen är linsvätskan. Linsvätskor har flera olika användningsområden. De kan användas för att skölja av linserna, för att rengöra dem, för att desinfektera dem och förstås för förvaringen av kontaktlinserna.

Det är viktigt att rengöra linserna regelbundet. Om linserna inte rengörs ordentligt och regelbundet så kan du få infektioner i ögat, eller så kan linsernas skärpa försämras. Vid rengöring av linserna så dödas de bakterier, virus och svampar som kan ha hamnat på linserna och dessutom försvinner de beläggningar som kan ha bildats på linserna under användandet. Om man inte sköter om sina linser så kan man drabbas av en sjukdom som heter Akantamöbekeratit.

Den är i och för sig sällsynt i Sverige, men det är bra att veta att Akantamöban finns i kranvatten. Därför ska aldrig linsetuiet eller kontaktlinserna tvättas i kranvatten utan du ska ta för vana att alltid använda den speciella linsvätskan du fått av optikern. Därför är det viktigt att du rengör linserna noggrant. En bra vana är att rengöra dem varje kväll när du tagit ut dem. Linsvätskan är inte bara bra för att skydda mot sjukdomar och smuts, den hjälper dessutom till att bibehålla linsernas kvalitet, och deras naturliga skärpa och fuktighet.

Om du sköter om linserna på ett bra sätt så minimerar du risken att drabbas av infektioner eller andra komplikationer, men dessutom sparar du in onödiga utgifter som kan uppkomma om du till exempel måste byta ut dina linser för att de blivit smutsiga eller skadade. Linsvätska köper du hos din optiker som även kan berätta vilken typ av linsvätska som passar just dina linser. Beroende på vilken sorts linser du har och i fall du har hårda eller mjuka linser så behöver du olika slags linsvätska, så rådgör alltid med optikern för att få rätt linsvätska.