Optiker linser

Om du känner att du börjar se dåligt, eller att du ofta har huvudvärk så kan det bero på att du har ett synfel. Detta synfel kan kräva korrigering med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. För att prova ut glasögon eller linser så kan du boka tid hos en optiker. Där får du genomgå en synundersökning för att ta reda på vilken typ av synfel du har och hur dåligt du ser.

Köp dina kontaktlinser online, klicka här!

Därefter får du ett recept där alla dina uppgifter står, till exempel vilken styrka du behöver och om du har ett brytningsfel, astigmatism, och hur stort detta brytningsfel i så fall är. Med receptet så kan du köpa glasögon eller linser. Första gången du köper linser kan det vara bra att göra detta hos en optiker. Han eller hon kan prova ut de linser som passar just dig. Det kan skilja sig åt mellan märken och tillverkare, trots att det är samma storlek och styrka på linserna.

Därför är det bra att en kunnig person provar ut dem. Dessutom får du lära dig att sköta linserna hos optikern. Du får lära dig att sätta i dem och ta ut dem tills det känns bekvämt att göra det själv. Om du väljer månadslinser krävs det dessutom att du kan rengöra dem och förvara dem på ett bra sätt så att de håller så länge som möjligt, annars kanske de drar åt sig smuts och bakterier, eller skadas, så att du får irriterade eller infekterade ögon.

Allt detta kan du lära dig hos en optiker. När du har haft linser ett tag och vet vilken sort som passar dig bäst samt hur du ska sköta om dem, så kan du beställa linser över nätet istället. Det brukar ofta vara billigare än att köpa dem hos optikern. Detta eftersom webbutikerna inte behöver ha lika mycket personal eller dyra lokaler mitt i stan.

När du ska testa kontaktlinser så finns det några olika slags linser att välja bland. Vilken du väljer beror dels på ditt synfel, kanske finns det någon lins som korrigerar just ditt synfel bättre än de andra. Dels beror det också på hur duktig du är på att hantera och rengöra linserna, hur mycket du vill hålla på med sådant. Väljer du endagslinser behöver du inte rengöra dem alls, vilket kan vara bekvämt.

Endagslinser sätter man helt enkelt i på morgonen och bär dem sedan under dagen. På kvällen tar man ur linserna och kastar dem, för att dagen därpå öppna en ny förpackning med linser och sätta i de nya fräscha linserna istället. Dessa linser är bekväma att hantera och passar framförallt de som inte vill ha linser varje dag, eller de som har extra torra och känsliga ögon. Månadslinser fungerar nästan på samma sätt. Man sätter i dem också på morgonen och tar ut dem igen på kvällen. Men den stora skillnaden är att istället för att kasta dem, så rengör man dem med en speciell linsvätska och sedan förvarar man linserna i ett linsetui som innehåller linsvätska under natten.

Dagen därpå sätter man så i samma linser igen. Dessa linser är ofta det mest prisvärda alternativet för dem som vill använda linser dagligen. Det finns också ett nyare alternativ av kontaktlinser. De kallas för dygnetruntlinser och de kan man ha på sig dygnet runt i upp till en månad utan att behöva ta ur dem eller rengöra dem på hela tiden. Till skillnad från månadslinser så kräver de alltså ingen skötsel och minimalt med hantering, samtidigt som de är något billigare än endagslinser.

Dock är det inte alla människor som klarar av att ha dem en hel månad i sträck, utan kanske bara ett par veckor. När du ska prova ut linser så kan du rådgöra med din optiker för att få det bästa alternativet just för dig.