Progressiva linser

Ögat är ett föränderligt organ. Synen försämras ofta successivt. Även om man lider av närsynthet som ung kan detta förändras så att man blir översynt som äldre. Om man är översynt eller närsynt som ung så har man förmodligen korrigerat det, antingen med glasögon, kontaktlinser eller med en ögonlaser.

Köp dina kontaktlinser online, klicka här!

Men oavsett metod så påverkar ändå åldern negativt på ögat. De flesta människor ser sämre som äldre. När synen försämras med åldern så brukar detta kallas för ålderssynthet eller presbyopi. Det uppstår ofta gradvis från fyrtio års åldern och sedan försämras synen alltmer ju tiden går. Vid femtio års ålder behöver de flesta glasögon för att kunna läsa, även om det förstås finns undantag. Oftast handlar ålderssynthet om närsynthet, alltså att man ser sämre på nära håll. Att se bra på långt håll kan oftast fungera bättre.

Om man använder glasögon och behöver korrigera ålderssynthet så brukar man använda sig av progressiva glasögon. Det är en speciell typ av glasögon som har ett fält för att se bra på nära håll. Vill man se på långt håll får man titta lite uppåt, förbi det där fältet. Vill man se bra på nära håll får man titta lite nedåt, genom fältet på glasögonen. För dig som hellre använder kontaktlinser än glasögon så finns det också progressiva linser.

Det kan vara bra framförallt för dig som ofta glömmer att ta med glasögonen när du ska någonstans. Du kanske inte har haft glasögon förr och inte är van att ständigt ha med läsglasögonen utifall att de behövs. Kontaktlinserna kan du aldrig glömma, de sitter ju i ögat hela tiden. De progressiva kontaktlinserna fungerar på samma sätt som progressiva glasögon. Du tittar genom den övre kanten av linsen om du vill titta långt, medan du tittar med den nedre kanten av linsen om du vill läsa eller titta på något på nära håll.

Det finns ett område som är ett övergångsområde mellan den övre och den nedre halvan av linsen. Detta område ger linsbäraren en klar bild av det område som vare sig är nära eller långt borta.

Förutom progressiva linser så finns det två andra alternativ för att korrigera ett synfel som ålderssynthet eller presbyopi, genom att använda kontaktlinser. Detta är genom att använda multifokala linser eller genom en teknik som kallas för monovision. Monovision kan enkelt beskrivas som att linsbäraren har en lins för seende på nära håll och en lins för att kunna se på långt håll. Med det ena ögat kan du alltså se på nära håll och med det andra på långt håll. Det är en ganska ny teknik som fortfarande är under utveckling för att förfinas. Multifokala linser innehåller flera slags korrektioner som förser användaren med syn både på nära håll och på avstånd samtidigt.

Om du vill testa progressiva linser så bör du gå till en optiker först. Där får du göra en synundersökning och därefter berättar optikern vilken typ av progressiva linser som är bäst just för dig. Du får även lära dig att sätta i dem, ta ur dem och sköta om dem.