Toriska linser

De kontaktlinser som du bär om du är astigmatiker kallas för toriska linser. En astigmatiker är en person som har ett brytningsfel i ögat och därför behöver linser eller glasögon som kan avhjälpa detta synfel.

Köp dina kontaktlinser online, klicka här!

Astigmatism är alltså ett synfel som hindrar ögat från att bryta det inkommande ljuset som det ska och istället bryts då ljuset på flera olika håll och djup och då blir synskärpan suddig och oklar. Brytningsfel är ärftligt, men det påverkas även av andra faktorer. Till exempel så kan astigmatism förvärras genom att du arbetar eller läser i dålig belysning. Några av de vanligaste symptomen på astigmatism är huvudvärk, trötta ögon och att du kisar.

En optiker kan förstås också se ifall du har ett brytningsfel. Nära hälften, eller mer exakt 45 procent, av alla de som behöver korrigera sin syn med hjälp av linser eller glasögon lider av astigmatism. De flesta har utöver sin astigmatism även översynthet eller närsynthet.

De flesta som har brytningsfel, eller astigmatism, kan idag få linser som är anpassade till ögat och som kan korrigera synfelet. Linser har utvecklats enormt under de senaste årtiondena. Det är faktiskt en enorm skillnad på de toriska linser som finns att köpa på marknaden idag, jämfört med de första toriska kontaktlinser som kom till Sverige. Då var de obekväma och skavde mot ögat. De var heller inte särskilt säkra.

De allra första kontaktlinserna tillverkades nämligen i glas och det kunde ha förödande konsekvenser om de gick sönder medan de satt i ögat. Med dagens kontaktlinser känns det knappt att de sitter i ögat. Linser som är anpassade för personer med brytningsfel, alltså toriska linser, är idag minst lika tunna och hållbara som vanliga kontaktlinser. En skillnad mot vanliga kontaktlinser är dock att toriska linser är lite tyngre i nederdelen. Detta är för att de enkelt ska glida på rätt plats i ögat. Det gör att det inte är särskilt svårt att sätta in linserna.

Toriska linser avhjälper astigmatism eftersom de är slipade på olika sätt på olika delar av linsen. Detta för att ljuset ska brytas på rätt sätt. Men detta gör förstås att toriska linser är något dyrare än vanliga kontaktlinser, eftersom tillverkningskostnaden för linserna är högre. Det kan dock ändå vara värt kostnaden. Att använda linser istället för glasögon kan vara skönt om du till exempel ska sporta eller simma.

För dig som lever ett aktivt liv så kan kontaktlinser upplevas friare än glasögon. Tänk att ha fullgod syn direkt när du vaknar på morgonen, istället för att först famla efter dina glasögon. Eller att kunna ligga ner och läsa en bok i soffan eller sängen, utan att glasögonen känns obekväma. Du kan beställa toriska linser på Internet. Det finns många sidor på nätet som säljer kontaktlinser till ett bra pris. Men innan du beställer linser på nätet för första gången måste du trots allt besöka en optiker för att få reda på dina värden, så du beställer rätt styrka på linsen.

När du ska beställa toriska linser måste du tänka på att inte bara ange styrkan på linsen, utan även värdena för ”axel” och ”cylinder”. Dessa parametrar talar om vart på ditt öga som brytningsfelet sitter samt hur stort det är.